In 2012 kwamen vertegenwoordigers van Vlieland, Harlingen en Terschelling bij elkaar om te praten over het herdenkingsjaar in 2016. Frans Schot en Gea van Essen waren de Terschellinger leden. Er werd een stichting opgericht ondermeer om de officiële presentatie van de twee boeken over 1666 van Anne Doedens en Jan Houter voor te bereiden. Na deze presentatie zijn de Vlielanders en de Harlingers afgehaakt. In 2014 volgde een herstart om in 2016 de rampen bij Vlieland en op Terschelling op gepaste wijze te herdenken. Naast deze herdenking was een belangrijk doel om deze in de doofpot gestopte ramp weer onder de aandacht te brengen. Op Vlieland en Terschelling begon een aantal mensen met de voorbereidingen. In 2015 kwam alles in een stroomversnelling doordat VVV directeur Roelan Schroor de oud initiatiefnemers weer bijeen bracht en enthousiasmeerde. Er moest een kartrekker gevonden worden voor het Terschelling project en Roelan dacht dat Hans Geijtenbeek DE juiste man for the job zou zijn. Hans zei ja! En zo werd er een werkgroep opgericht op Terschelling die samenwerkte met de werkgroep op Vlieland. In de loop van de tijd bleken de ideeën van beide werkgroepen uiteen te lopen. Daarom werd uiteindelijk op Terschelling de Stichting 1666-2016 Terschelling opgericht. Wel was er een gezamenlijke website. Deze website is na het herdenkingsjaar eenzijdig door Vlieland uit de lucht gehaald. Het bestuur van de stichting op Terschelling bestond inmiddels uit de volgende leden:

Hans Geijtenbeek, voorzitter

Roelan Schroor, vicevoorzitter

Flip Tocila, secretaris

Martijn Winnen, penningmeester

Frans Schot, bestuurslid

Begin 2017 werd de stichting officieel opgeheven, nadat alle financiële verplichtingen afgehandeld waren. Het einde van Stichting 1666-2016 werd bekrachtigd door middel van een filmavond voor de groep vrijwilligers en oud-bestuursleden. In het Westend theater werden films gedraaid van veel van de activiteiten die het afgelopen jaar in het kader van 1666 zijn georganiseerd. Carel Schut, Flip en Lily Tocila hadden het hele jaar door gefilmd bij deze activiteiten, waarna Carel er korte films van maakte. De avond in Westend werd geopend door oud-voorzitter Hans Geijtenbeek. Hij vertelde dat dankzij een uiterst strak financieel beheer alles kon worden uitgevoerd dat was bedacht om het herdenkingsjaar vorm te geven. De videomapping op de Brandaris was een hoogtepunt en ook de grootste kostenpost. Op de begroting van ruim één ton kon uiteindelijk nog € 5000 worden terugbetaald aan de SET die een lening had verstrekt om het laatste gat te dichten. De vele activiteiten werden mede mogelijk gemaakt door diverse subsidiegevers, de Terschellinger ondernemers en natuurlijk ook de Terschellinger. Daarnaast waren er verschillende instellingen, instanties, diensten en medewerkers zoals bijvoorbeeld Gerrit-Jan Moes (videomapping Brandaris) die belangeloos of tegen minimale vergoedingen mee hebben gewerkt om alles mogelijk te maken. Na de inleiding nam oud-vicevoorzitter Roelan Schroor het woord. Hij vertelde dat er berekend was wat het herdenkingsjaar had "opgeleverd" uitgedrukt in euro's door alle media aandacht. Dat bleek een bedrag van zeven ton euro's aan media-aandacht. Als laatste vertelde Flip Tocila nog over het tot stand komen en maken van de films van het herdenkingsjaar.

We hebben er met ons ziel en zaligheid aan gewerkt. Het was een onvergetelijke ervaring en wij, bestuur van de Stichting 1666-2016 Terschelling, danken alle mensen die zich hebben ingezet om van dit herdenkingsjaar een succes te maken. En een succes was het!

In 1966 werd de ramp ook al herdacht, en over vijftig jaar mag een nieuwe stichting aan de gang. Dat zal niet iedereen meer meemaken die nu heeft meegewerkt....

Beelden
VorigePersaandacht